top of page

Козметика без сулфати, парабени и силикон

В последно време собствениците на домашни любимци са привлечени от етикети като „шампоан без сулфати / парабени / силикони“. Но какво всъщност означава това? Дали тези вещества наистина са вредни по някакъв начин за нашите любимци? Какво представляват сулфатите и опсани ли са за здравето? Дали парабените и силиконите представляват за заплаха за кожата и козината?

Сулфати

най-често лаурил сулфат (SLS) и натриев лаурет сулфат (SLES)

Много хора имат свое вътрешно убеждение, че колкото повече пяна прави шампоана, толкова по-ефективен ще е той. Сулфатите са отговорни за образуването на обилна пяна, което създава впечатлението, че козината ще бъде идеално чиста след използване на такъв шампоан. Перфектно чиста. Може би прекалено много. Въпреки че сулфатите успешно премахват всички замърсявания и себум, те нанасят и много щети. Липсата на себум предотвратява естествената хидратация на козината, кожата и козината ще бъдат сухи, а сулфатите са един от най-дразнещите компоненти. Те също така отслабват космените фоликули.

Със своята страхотна пяна сулфатите просто не балансират неблагоприятното си въздействие върху кожата и козината на домашните любимци. В допълнение, чисто естествените разпенващи се съставки вече съществуват и се използват широко днес в козметиката за хора и животни.

Силикони

диметикон, циклометикон, цетеарил метикон, диметиконол, компоненти с окончание -конус, силоксан, -метоцин

Силиконите, които най-често се срещат в шампоани, балсами и маски, обвиват косъма с прозрачен слой, който обаче не хидратира козината. Кожата и козината страдат под тежестта на силикона, по-бързо се омазняват и им липсва оптимална среда за здравословен растеж. Силиконите нямат дългосрочните ползи нито за нашата коса, нито за козината на нашия любимец.

Тези съставки може да не са толкова страшни, колкото останалите елементи в списъка на спорните съставки, но при продължителна употреба те напрягат и изсушават козината ненужно.

Парабени

най-често метилпарабен и пропилпарабен, Е + тройни, напр. Е214

Парабените са клас химични вещества, широко използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната индустрия. Парабените са ефективни консерванти, участващи в много формули. 

Тяхната ефективност, съчетана с ниската им цена, дългата история на употребата им, ниската ефективност на естествените им алтернативи може би обяснява защо парабените са толкова разпространени. Въпреки това, ролята им става все по-оспорвана, тъй като в много ниски концентрации са открити при тумори на гърдата (около 20 ng/g от тъканта). Парабените слабо наподобяват естрогена (хормон, известен с ролята си при развитието на рака на гърдата). 

Най-разпространената алтернатива на парабените е био козметиката. Ето затова и тя е по-скъпа – специалистите все още правят опити да заменят синтетичните консерванти с качествени техни био еквиваленти. За такива се използват семената от грейпфрут, риган, мащерка, екстракт от лавандулово масло и др.